Ett nyårslöfte som handlar om andra.

Snart är det dags för ett nytt år och ska man följa traditionerna så är det snart dags för att sätta nya löften inför nästa år. Jag har funderat över hur detta året har varit och funderar på hur nästa skulle kunna bli bättre. Detta året har varit helt okej ändå. Jag började mitt andra år på gymnasiet och jag har vågat ta steg i min tro som jag aldrig trott skulle ha vågat. Jag har fått be för klasskompisar, klasskompisar har hängt med till hemgruppen och jag har märkt hur många inte visar intresse men ändå är så oerhört nyfikna. Att jag fått prata om min tro är ju bra men mitt nyårslöfte handlade om andra och handlade inte i första hand om att prata om min tro utan att visa kärlek och att älska andra människor. Jag kan inte säga att detta årets nyårslöfte blev perfekt för det blev det verkligen inte men jag hoppas att det kommer att bli bättre nästa år.

 

Ett löfte eller ett mål kan egentligen sättas när som helst men att sätta ett vid nyår gör det mer konkret. Problemet med nyårslöften är att det inte alltid blir som man tänkt. Många människor sätter löften som att träna mer men för de flesta går det i backen redan i början av året. Precis som att inte äta godis, det förstörs redan någon dag efter för människa som man är faller man för frestelser. Saken är den att det inte finns garantier på att ditt nyårslöfte kommer att hållas. Det är ditt ansvar och det är du själv som avgör hur det blir. Mitt nyårslöfte för nästa år, likt detta året, kommer handlar om andra. Att jag ska försöka ha min blick på andra och Gud och inte på mig själv. Att jag ska försöka älska andra människor och ge vidare det jag har och det jag fått av Gud till andra. Fast det betyder inte att jag kommer kunna älska andra hela tiden eller leva för andra varje dag. Men! En sak som jag tror är viktig angående löften är att köra all in för det och ska jag berätta en hemlighet för dig? Att köra all in för något betyder inte att du inte kommer att misslyckas men så länge du ändå gör det du kan för att lyckas, att du gör ditt bästa för att komma så långt du kan, och resa dig upp när du fallit, så är det bra.

 

Jag sa det till dig förra året och jag säger det till dig nu för jag tror att det är så sjukans viktigt. Jag skulle verkligen vilja uppmana just dig att ha ett nyårslöfte som inte handlar om dig själv - utan om andra. Så jag frågar dig: Vad kommer ditt nyårlöfte bli? Ska det handla om godis och träning, eller om något som verkligen kan göra skillnad? Fundera på det. Mitt nyårslöfte kommer att handla om andra - och ditt?

 


The reason for the season

Jag kan förstå dig som inte är kristen, att du kanske inte förstår vad julen egentligen handlar om. Antingen vet du att julen firas för Jesus eller så har du absolut ingen aning. Frågan är: förstår du verkligen vad det betyder?

Det finns ett skäl till varför inte alla på jorden firar jul och människor med en annan religion än kristendom oftast inte firar det. De flesta muslimer tex, de firar inte jul och vet du varför? Jo, för att de inte tror på Jesus. Vi reagerar ofta när en person med en annan religion säger att de inte firar jul. Fast ska jag vara ärlig är det egentligen inte så konstigt att de inte firar jul, och tror du inte heller på Jesus borde inte du kanske heller fira julen. Inte för att vara taskig utan för att säga som det är. Sanningen är att julen handlar inte om tomten och julklappar och snö, julen handlar om Jesus och det är han som är ”the reason for the season”.

 

Men för att ta allt ifrån början:

Gud skapade världen och allt var perfekt. Men Gud, Han gav människan en fri vilja. Jag antar att du inte vill ha en tvingad kärlek av någon eller att bli tvingad att älska någon själv, och därför gav Gud människan ett eget val, för Han ville inte ha en fejkad kärlek. Smart som människan är, så valde människan bort Gud mot allt annat på denna jord, vilket gjorde att gemenskapen som hade funnits mellan Gud och människan försvann. Synden kom in i världen och synd betyder att missa målet, att alltså missa Gud. Allt som hade varit perfekt var inte längre perfekt och en människa som hela tiden syndar och missar Gud, kan alltså inte komma in till Gud och nå Gud. För att komma nära Gud igen måste synden bort och någon måste ta på sig priset. Om jag dödar någon kommer jag antagligen att bli dömd och få betala mitt pris, likadant är det angående synden. Det jag har gjort behöver jag ta skulden för, vilket skulle leda till att jag aldrig skulle kunna komma till Gud. Men! Gud älskade ju fortfarande människorna och ville ha deras kärlek ändå, Han ville ha en gemenskap med oss. Därför sände Gud sin son till jorden, därför sände Han Jesus. Jesus var syndfri vilket gjorde att Han kunde vara nära Gud precis som det var tänkt för oss att vara. Jesus skulle alltså inte få en dom och behöva dö, vilket också var Guds plan. Istället för att ge Jesus hans pris – evigt liv, så gav Gud det vi skulle få till Jesus – död. Jesus fick alltså ta våra skulder på sig medan vi fick evigt liv, en gemenskap med Gud. Vi har alltså sedan den dagen Jesus dog, kunnat få förlåtelse för våra synder och vi får idag vara nära Gud utan några problem. Vi kan få ett evigt liv tillsammans med Gud tack vare Jesus.

 

Jesu födelse betyder alltså början på något nytt. Precis som att vi ger presenter till varandra under julen, så gav Gud en present till oss – Jesus. Vilket också är den bästa presenten någon någonsin kunde få. Det står:

”Så älskade Gud världen att Han gav den sin ende son, för att de som tror på Honom inte ska gå under utan ha evigt liv” - Joh 3:16


Gud gav allt till oss och det är så mycket mer än vi kan förstå. Resten är upp till dig, det är ditt eget val. Om du tror får du ett evigt liv tillsammans med Gud och det är väl den bästa julklappen man kan få, och det genom Jesus. Du är så älskad att Gud till och med gav sin son för din skull, för att du skulle kunna bli räddad och komma närmre Honom. Det går liksom inte att förklara för att det är så stort. På ett sätt är julen för dig, för att Jesus föddes och dog för din skull. Men det är Jesus som är gåvan och det är Han vi borde fira, inte tomten eller dig. Det är Jesus som är ”the reason for the season” och det är så det borde vara, och det är det ni borde veta.

 

God jul på er och glöm inte bort Jesus. Han är viktigast. 
/Linnéa Sandgren

 

Livets rushkana och vägen upp.

Jag tror att livet kan vara jobbigt ibland, ärligt talat väldigt jobbigt. Saken är bara den att i de jobbiga perioderna tror jag att vi har vårt fokus på fel ställen. Jag har under den senaste tiden kanske inte mått allra bäst, vilket också är anledningen till att jag inte skrivit här på ett väldigt bra tag. Jag kan märka hur mitt fokus fallit mot mig själv och genast gjort livet mycket jobbigare än det egentligen är men livet behöver inte vara jobbigt, hemligheten är bara att sätta sitt fokus på rätt saker. Det kan vara sjukt svårt men när man väl fått sitt fokus dit kommer ens att liv vara mycket enklare. Inte perfekt, men enklare. Jag tror att livet handlar om relationer och att livet handlar om andra. Fokuserar du dig på andra människor (och Gud) så kommer det mesta att ordna sig, då blir du inte lika påtaglig. Jag är inte världens bästa på det jag nu predikar ut för jag jobbar själv med dessa grejer, men det är just därför jag tror det är viktigt att jag delar med mig av det.  

Kanske lever du i livets ljus just nu och känner att allt är perfekt. Det är isåfall toppen och jag hoppas och ber för att du ska hålla dig kvar där då. Sanningen är bara den att vi flesta inte lever där. Livet kan vara bra ibland och det känns som att det inte finns några problem men det är också jobbigare ibland. Allt kan vara toppen men livet åker rushkana ibland (vilket händer för ofta enligt mig) vilket får allt kännas som skit. Man känner sig helt disconnected ifrån Gud. Allt känns så långt borta. Man känner sig som en isbit. Det spelar ingen roll vad man gör för allt känns bara fel. Man känner sig dålig. Jag skulle kunna räkna upp många fler tankar men vet du vad? Det är okej att känna så. Livet är inte alltid perfekt och det har Gud inte heller lovat.
 
Som jag sa innan tror jag att livet handlar om relationer och om andra. Sitter du och tittar dig själv i naveln och kopplar bort allt annat är det klart att allt blir jobbigare. Jag vet det mycket väl men trots det fastar jag och tittar på mig själv allt för ofta. Lyfter vi då blicken till något större så blir ens egna problem inte lika stora. Det blir helt enkelt enklare att leva. Jag säger absolut inte att det är lätt att vara kristen, för det är det inte(trots att det är värt det) men just att släppa sig själv gör livet enklare, vilket också är det allt handlar om som kristen. För då blir det lättare att älska andra människor, det blir lättare att älska Gud och jobba på relationen tillsammans med Honom, när vi inte har oss själva i centrum. 

Jag säger inte att något är lätt, men så länge du hittat kärnan och jobbar ditåt så kommer du antagligen komma dit efter ett tag. Det är bara att fortsätta, att inte ge upp. Flyttar du blicken från dig själv och uppåt, då kommer ditt liv bli mycket enklare än vad det är nu. Hitta målet och försök att springa mot det.RSS 2.0