Dammet i våra liv

Som när solen lyser in i ett rum och dammet syns, lyser Gud in i våra liv. Dammet som vi har, all synd, all smuts, syns. Det är när solen lyser in i rummet som vi förstår hur smutsigt det faktiskt är. När Gud lyser på dig ser du dammet, all smuts och förstår att du behöver städa.
 
Jag hörde en gång ett citat som lät såhär: ”Det är när du ser dammet i ditt liv som du kan damma bort det”. Det är inte bara ett fint citat, det är också sanning. När jag har det dammigt i mitt rum brukar jag damma av och sedan dammsuga. Det är jag som brukar städa men egentligen är det ju dammsugaren som gör grovjobbet. Jag skulle vilja säga att Jesus är som en dammsugare. För det är ju när Gud lyser in i ditt liv som du ser hur smutsigt det är och förstår att du måste städa. Dammsugaren kan göra grovjobbet – ta bort dammet, men(!) det är ju du själv som måste ta fram dammsugaren och dammsuga.
 
När det handlar om Gud och oss, kan vi ofta be att han ska fixa allt i våra liv och göra att vi inte gör så mycket fel. Gud hjälper oss helt klart men det är fortfarande vi som personer som bestämmer över våra liv. Vi måste själva ta tag i det men Gud är med oss genom allt. Så synden i ditt liv och de brister du har, de tar inte Gud bort utan att du gör något åt det. För att få synden förlåten behöver du säga förlåt och erkänna din synd. För att kunna ändra dina fel och brister måste du själv jobba. För att dammsuga måste du ta fram dammsugaren.
 
Som solen lyser in i ett rum och dammet syns är det alltså med Gud och synden i våra liv, våra fel och våra brister. Gud vill hjälpa dig att göra rent men frågan är vad du väljer att göra. ”Det är när du ser dammet i ditt liv som du kan damma bort det” men valet är ditt: Väljer du att leva i allt damm eller väljer du att ta bort det?

Ibland skyms solen av molnen fast solen är lika mycket där för det.

Idag har det varit en solig och fin dag, precis som de senaste dagarna har varit. Jag satt ute ett tag och bara njöt. Solen var framme en lång stund och jag kände hur hela jag blev varm. Jag ville inget hellre än att sitta där i någon minut till, bara för att få känna solen nudda vid min hud. Mitt där jag satt, försvann helt plötsligt solen. Ett moln skymde den och jag blev helt kall. Värmen hade försvunnit och jag började undra vart solen tagit vägen. Självklart är jag så smart och förstår att solen var där, bara att molnet i den stund täckte den. Solen var precis lika nära men kändes inte lika mycket närvarande som när det inte var något i vägen.

Gud sa då till mig: Det är precis så det är med mig. Ibland ser du mig väldigt klart och känner att jag är där, andra gånger ser du mig inte eller känner mig. Det betyder inte att jag inte är där. Jag är med dig hela tiden. Jag lämnar dig aldrig. Jag är lika närvarande när du ser mig, som när du inte gör det. Jag är lika mycket där när du känner mig, som när du inte gör det. Problemet är att det ibland kommer moln som skymmer mig. Det finns många exempel men de flesta handlar om att du har fokus på fel grejer som gör att det skapas ett moln mellan oss. Livet är inte perfekt så det är okej att molnen är där ibland. Det viktigaste är inte att du ser mig eller känner mig – det viktigaste är att du vet att jag är där, för det är jag!

Gud säger det till dig, lika mycket som Han säger det till mig. Vissa dagar är allt på topp och kan känna Guds närvarande starkt. Han känns nästan påtaglig och man blir helt varm. Det finns inget bättre än det och precis som med solen, finns inget annat man vill än att stanna där för alltid. Helt plötsligt mitt i allt det perfekta så kommer något i vägen och Gud skyms. Själv tror man att det är Guds fel och att Han har försvunnit. Allt blir liksom kallt och man undrar vart Han har tagit vägen. Du som kristen känner säkert igen dig på något sätt och du vet då också att det är en stor skillnad när Gud lyser på oss och när ett moln är i vägen. Precis det som Gud sa till mig vill jag också säga till dig. När du är i de stunder då molnet är framme och Gud känns borta, kom ihåg att Gud är lika närvarande ändå. Trots att molnet täcker Honom så är Han där. Solen försvinner ju inte bara för att ett moln är i vägen, eller hur? Ha den vetskapen och ge inte upp på din tro bara för att det känns mörkt och kallt. Om du kämpar mot molnet och blåser på det, så kommer det tillslut försvinna. Då kommer Gud synas igen. 


Är du inte kristen men vill att Gud ska komma fram och lysa på dig med, be om det! Lika mycket som Gud är där för mig, är Han för dig. Vill du få se Gud – be då till Honom att Han ska visa sig. Han kommer göra det. När molnet försvunnit, så kommer Han fram!


Så kom ihåg: Även om du inte känner Gud eller ser Honom, så är Han där. Det beror bara på att det är ett moln i vägen. Ge inte upp. Fortsätt kämpa och blås bort ditt moln så kommer Gud så småningom fram!


David och Goljat

Under Tre Dagar - konferensen som jag var på under påsken, så fördjupades min relation till Bibeln. Jag har alltid vetat att det fanns en röd tråd genom hela Bibeln men aldrig förut hade det blivit så starkt för mig som under påskhelgen. Den röda tråden fanns verkligen där och den stannade inte bara i Bibeln, den fortsätter nu också! 

Igår tog jag upp min Bibel och började läsa i längtan om att få höra mer av Guds ord. Jag fastnade i berättelsen om David och Goljat, en av de berättelser jag minst som bäst ifrån söndagsskolan som barn. Ett antal gånger har jag både hört och läst berättelsen men denna gången funderade jag verkligen över den. Jag slog igen Bibeln och tänkte inte mer på det förrän i morse när jag läste i min andaktsbok. Texten för dagen handlade just om David och Goljat, det som jag igår hade läst. Det är för mig ingen slump, det var verkligen Gud. 

Jag vet inte om ni alla har hört berättelsen om David och Goljat. David var en fåraherde och såg inte mycket ut för världen medan Goljat var en tre meter lång soldat som ingen vågade slåss mot. För att göra historian kort så bestämde sig David för att slåss mot Goljat. Han tog det han var van vid att jobba med - stenar och en slunga - och gick mot honom i Guds namn. För David var Goljat en lätt match och jag är övertygad om att det var Gud som var kärnan bakom vinnandet. I Gud vann han över den mest fruktade soldaten bland filisteerna. 
 
Vi kan i våra liv ha saker som krigar mot oss. Saker som ingen egentligen vågar möta. Vi har alla någonting vi är rädda över och helst vill undgå. Jag tror att David hade varit rädd för Goljat om han inte visste att han hade Gud på sin sida. Det är också det som kan göra att vi är rädda ibland. Är det bara så att du går med Gud så hjälper han dig och krigar mot det som du egentligen inte vill eller våga möta. Gud ger oss kraft och styrka att gå i motgång. Kom ihåg det! Kom ihåg att Gud är med dig och precis som David vann över Goljat kan du med Guds hjälp vinna i din strid!

Än en gång har Gud sagt åt mig att jag i honom kan övervinna det jag kämpar med. Låt han få påminna dig med! För Gud - han är med!
 

RSS 2.0