Jesus på berget.

När jag var i Bolivia nu i somras så var vi uppe på ett litet berg. Likt många andra länder i Syd-Amerika så har också Bolivia sina Jesus-statyer lite överallt och även på berget i Cochabamba fanns det en staty. Jag och min pappa var uppe i statyn och kollade ut genom hålen utöver staden när min pappa säger: ”Linnéa, nu är vi i Kristus. Det är såhär det känns. Man får en helt annan syn här ifrån och man ser saker på ett sätt man kanske inte trodde var möjligt. Vi är i Kristus.” 


En liten rolig liknelse kanske ni tycker men jag kan inget annat än att hålla med om det min pappa sa till mig. Jag har sett saker och fått uppleva saker som jag aldrig trott varit möjligt. Inte för att jag är den jag är, utan för att Jesus är den han är. Helt enkelt för att jag fått en helt annan syn på livet, på mig, på andra, på världen, på allt – genom att jag fått vara med Jesus.

 

Nerifrån staden Cochabamba och även på det lilla berget tyckte jag nästan att det inte var något speciellt med den där statyn. Det var liksom en staty men vad skulle en staty göra mig? Fast samma syn som jag hade på statyn är det många som har runt omkring mig. ”Linnéa verkar ha det bra som kristen. Hon vet vad hon vill och vad hon tror på. Den där Jesus ja som fanns för många många år sedan. Vad skulle det kunna göra för mig? Vad skulle Jesus kunna göra för mig?”


När jag berättar om min tro och pratar om Jesus så förstår jag verkligen att människor inte tror på det jag säger. Det är så svårt att vara på utsidan och förstå hur det är att vara inuti det. Jag har hört många människor berätta för mig hur häftigt det är att vara i en Jesus-staty men själv kunde jag inte tro på det som de sagt förrän jag själv var i den. Jag förstår att du kanske inte tror på det jag säger för det är ju så, man vet ju inte hur det är förrän man verkligen lever i det. Men, låt mig ännu en gång förklara min tro för dig.

 

Jag har många gånger försökt leva i mig själv. Jag säger inte det bara för att säga det för jag är faktiskt ärlig nu. Det är flera gånger som jag har mått dåligt och tänkt att jag har det bättre för mig själv. Dagar går och livet rullar på. Dagar kan vara hemska men också rätt bra. Dagar har varit fantastiska – men(!) ingen dag i mig själv har gett mig den frid och det lugnet i mitt hjärta som jag fått när jag gått med Gud. Jag säger inte att livet inte är underbart för livet kan vara underbart utan Jesus, men ingenting slår livet tillsammans med Jesus.

 

Jesus säger att han är världens ljus. Att gå för mig själv i världen är som att gå i ett stort mörker. Jag vet det, för att jag har fått se ljuset runt omkring mig. Varje gång jag bestämt mig för att leva för mig själv så har ljuset försvunnit. Jag kan säga att jag inte är stolt över de besluten men är glad att jag stannar kvar nu. För livet är inte detsamma när det är mörkt som när det är ljust. Livet kan vara bra i mörker men det är så mycket bättre när man ser det runt omkring. Jesus får mig att se saker på sätt jag aldrig trott jag kunnat se. Precis som när jag var uppe i Jesus-statyn och fick se utöver staden, så får jag en annan syn när jag är i Jesus, när jag är med Jesus. Han lyser upp det runt omkring mig och förändrar mig för varje dag som går. Han är mitt ljus och det är det jag tror på. Jag har alltså fått en helt annan syn på livet, på mig själv, på andra, på världen, på allt – genom att jag fått vara med Jesus.

 

Kanske är jag det berg som du får se Jesus på, kanske är det någon annan, kanske är du själv ett berg. Jag vet att det kan se ut som ingenting men jag lovar dig – skulle du hänga med mig in i Jesus och se hur det är därifrån, då skulle du veta vad jag pratade om. Och är du själv ett berg så vet du nog mycket väl vad jag menar. Kanske har du försökt att tro men inte känt något? Då vill jag be för dig. Detta är min verklighet och jag skriver inte detta inlägg för min egen skull. Jag skriver det för att det är sant.
- Jesus är ingen staty som bara står på ett berg och han är inte heller en man som bara levde för 2000 år sedan. Han är så mycket mer och jag hoppas att du en dag får uppleva det. -

 

 

Lejonkungen 3 och jag.

"Men åh Linnéa. Varför tjatar du alltid om din tro? Varför kan du inte bara hålla tyst någon gång? Vi vet att du är kristen men måste du lägga upp det precis överallt och påminna oss om det?" Ja. Vänta ska du få se. 

 

Har du någon gång sett Lejonkungen? Det flesta människor har nog sett den filmen och det inkluderar också mig. Lejonkungen är lätt en av de bästa filmerna jag någonsin sett för den har liksom allt. Kanske har du sett filmen, kanske inte. Men låt oss då säga att du sett filmen och att du älskar den. Som jag sa så har filmen allt. Den har glädjen, sorgen, den har ilskan och den har friheten. Lejonkungen är bara en film men innehåller ändå så många olika saker.Trots alla motgångar i filmen så regerar de positiva sakerna över allt. Du har sett filmen tusen gånger och kan den helt utan och innan. Du vet varje replik och du vet alltså precis vad Lejonkungen handlar om. Du älskar den helt enkelt. 

 

Sen kom Lejonkungen 2. 2:an var inte alls lika bra som 1:an och dina förhoppningar för en bra fortsättning försvann. Du sökte efter något mer än vad du fann i den första filmen men tyvärr så hittade du inte det du sökte. (Bra i verkligheten, endast ett exempel i liknelsen).

 

Hoppet har runnit ut. Att Lejonkungen 1 fortfarande är den bästa filmen tvekar du inte på men du vill trots det ha mer än bara den storyn. Du älskar Lejonkungen 1 men du vill ha något mer. Du går in på Facebook och ser att en vän till dig lagt upp en trailer till Lejonkungen 3 som kom ut nu i veckan. Dina närmaste vänner kritiserar och ger anledning efter anledning till varför de inte ska se filmen. De älskar 1:an precis som du men deras hopp om något mer fanns inte där. Trots deras kommentarer är du nyfiken så du klickar igång trailern och inser att det faktiskt finns något där som är annorlunda. Vad det är vet du inte för du har ännu inte sett hela filmen men du vet att det är någonting. Om det är positivt eller negativt vet du inte men att att det finns en skillnad, det vet du.

 

Så fort du kan laddar du ner filmen och trycker på play. Du kastas in i en berättelse du redan visste fanns. Du börjar förstå vad filmen handlar om men samtidigt inte. Lejonkungen 3 är precis som 1:an fast ännu mer. Vem kunde tro det? Du sitter fastklistrad genom hela filmen och när filmen är slut konstaterar du att Lejonkungen 3 är den bästa film du sett. Även om du älskar 1:an så är det sant, 3:an är så mycket bättre! 

 

Du ringer alla dina vänner. Du skriver på Facebook. Du bloggar om det. Du gör liksom allt. Men! Ingen lyssnar på dig. Du försöker berätta för dina vänner om hur bra filmen faktiskt är men ingen vill lyssna. Ingen utav de du känner vill se filmen. Du frågar dig själv: Kan de bara inte förstå hur bra den är? Den har förändrat mitt liv! Den var inte vad jag förväntade, den var bättre! Filmen är så bra, varför kan de inte bara fatta! 

--------------------------------------------

Och ja alla mina vänner, där har ni svaret. Vi vet alla hur livet är. Du vet vad livet handlar om och du vet vad som kan hända. Du vet visserligen inte allt men om livet generellt vet du nog en hel del. Livet innehåller allt. Livet har glädje, sorg, ilska och frihet. Trots att vi bara har ett liv, så innehåller det så sjukt mycket. Du kanske älskar livet och ja det gör jag också. 

 

Sedan vet du, liksom jag, att världen har sjukt mycket att erbjuda. Den har det ena och det andra. Det finns olika sätt att leva, olika religioner med det ena och det andra. Jag vet att du också har försökt hitta din väg i livet men jag vet också att du, liksom jag, många gånger hittat fel. Du blir besviken för att trots att du älskar livet så vill du ha något mer. Vi människor är bara sådana. Vi vill ha mer och det tycks vara så att hur mycket vi än försöker och hur mycket vi än letar så hittar vi inte något som är värt på riktigt. Vi hittar liksom inte det där som kan fylla vårt tomrum helt utan istället så släcks vårt hopp ut och vi nöjer oss med livet som det är. Sen kommer då jag och ska börja tjata om att jag är kristen. Jag förstår att det är jobbigt. Jag förstå att det rakt ut sagt kan suga. Jag vet och jag är ledsen att det drabbar dig. Men! Det är precis som att du har sett Lejonkungen 3 och vill att andra ska veta hur bra den är. Du kan inte hålla tyst. Du vill liksom att hela världen ska se den. 

 

Kanske ser du trailern till det kristna livet genom mig, genom det jag skriver och genom det jag säger. Kanske tycker du det suger, kanske tycker du det verkar bra. Men! Du kan inte säga att kristna livet inte är bra förrän du sett allt på riktigt, förrän du sett vad kristet liv verkligen handlar om. Att vara kristen handlar inte om att vara död? Jag lever precis som du och alla andra människor på den här jorden. Livet är fortfarande livet och det innehåller glädje, sorg, ilska och frihet. Men precis som Lejonkungen 3 så är det något lite extra. Om du lägger ner tid för att se efter och lägger ner tid på att förstå så kanske du ser. Hade det inte varit något extra skulle jag väl inte lägga ner all min energi och all min tid på att skriva här på bloggen, skriva på Facebook, prata om det osv. Jag gör allt detta för jag har sett det där extra. För att jag har hittat något som fyller mitt hålrum och ännu mer, alltså inte bara till bredden. Jag skriver för att jag har sett filmen och insett vad det handlar om, and that's it. 


RSS 2.0