Att gå på den smala vägen.

I Bolivia finns det väldigt många farliga varav en kallas för dödens väg. Under min tid i Bolivia åkte jag som tur var aldrig på dödens väg men däremot åkte jag på en väg väldigt lik den. En lång väg längs med bergen som är smal och väldigt krokig. På ena sidan av vägen finns en bergvägg och på andra sidan ett stup rakt ner. Längs med den långa vägen syntes små gravstenar titt som tätt och under min resa på den farliga vägen kom jag att tänka på ett citat ur den kristna filmen Facing the Giants. Scenen utspelar sig på en fotbollsplan där tränaren pushar spelaren att gå på den smala vägen för att träffa målet. Det lyder ungefär såhär:
”Du beter dig som att du ska missa målet innan du ens försökt. Du måste ändra din inställning! Att missa målet hjälper ingen, du måste gå rakt fram och träffa målet! Vet du? Ja? Nej! Bibeln säger att: Den porten är vid och vägen bred som leder till fördärvet, och den porten är det många som går igenom. Men den porten är trång, den vägen är smal. Den porten leder till livet och det är få som finner den. Vem som helst kan missa, men det hjälper inte dig! Skitsamma om det inte går till på det perfekt sättet men du måste komma till målet. Du måste välja den snäva vägen. För det är det enda sättet att hitta din belöning.”


Ska jag erkänna så är jag en person som väldigt lätt ger upp. Vilket jag inte alls är stolt över. Jag ger lätt upp och att gå på den smala vägen tycker jag många gånger är alldeles för svårt. Kanske är jag inte ensam om att tänka och tycka så? Jag tänker inte säga att jag i Bolivia fick värsta Halleluja-moment och helt plötsligt ändrade uppfattning och körde all in på den smala vägen. Nu syftar jag alltså inte på dödens väg eller någon annan farlig väg i Bolivias berg. Jag syftar på livets väg.

 

Jesus säger att Han är vägen, sanningen och livet. Jesus är alltså vägen och det är på Honom du och jag ska gå. Ett liv utan Gud kan vara stormigt men som kristen kan det ofta storma upp till stora vindar med. När du går på den rätta vägen får du motstånd för att den onde försöker göra allt i sin makt för att få bort dig från den. För Jesus är vägen, sanningen och livet! Det är genom Honom du får liv när du gått på den smala vägen! Därför behöver du också sanningen i din vandring på vägen och det är något jag faktiskt lärde mig under min biltur. För Jesus är alla tre grejerna. Jesus är sanning och att gå på den smala vägen och sedan få liv utan att ha sanning går liksom inte. För vägen, sanningen och livet går ihop!

Du vet, Jesus har aldrig sagt att det är lätt. Det står att det är få som finner vägen men en sak har Han sagt, och det är att det är värt det! Det är värt att gå på den smala vägen för den vägen leder till livet.

 

Som jag sa så är jag inte den bästa på att kämpa järnet. Därför borde jag kanske inte ge er goda råd, men det jag skulle vilja säga till dig, just idag och som jag också säger till mig själv, är:
Gå in genom den trånga porten, in på den smala vägen. Som tur är, är inte den smala vägen som vägarna i Bolivia. Visst finns det lite diken längs vägen men inga stup. Så varje gång du faller har du chansen att komma upp på vägen igen. Kom ihåg det! Jag vet hur det känns att falla, men att komma upp på vägen igen är så värt det! Det jag har lärt mig är att vägen, sanningen och livet är ett – Jesus. Så gå på vägen med sanning för att få livet. Det är inte lätt, men det är så värt det! Vi måste ändra vår inställning och köra all in, och det säger jag även till mig själv! Så keep going sisters and brothers och gå med mig! Ramlar någon så hjälp personen upp igen. Vägen är smal, det är den sannerligen, men den leder till livet! Och livet är så värt det!
AMEN! 

 
 
Jesussajten.se

Att bestiga ditt berg.

Den här sommaren har verkligen varit något speciellt. Under åtta veckor har jag åkt runt på andra sidan jorden och fått uppleva mer grejer än jag någonsin trodde att man kunde göra på en så kort tid. I höst under de närmaste inläggen kommer jag ta med er på en liten kortfattad resa genom Syd-Amerika och berätta för er vad Gud har lärt mig genom mina upplevelser. 

Vårt första riktiga stopp med sevärdheter var i Peru vid Machu Picchu, en gammal inka-stad. Precis jämte Machu Picchu fanns ett berg som min mamma bestämt skulle bestiga och självklart skulle jag och resten av familjen med. Jag vet inte om ni någon gång har stått jämte ett stort berg, men känslan man får när man vet att man ska ta sig över det berget, är inte den bästa känslan. Jag hade nästan gett upp innan jag ens hade börjat. Det fanns massvis med grejer som gjorde det svårt för mig att ta mig upp, saker som gick emot mig istället för med mig. Trots allt som gick emot mig hade jag inget val, för jag skulle nå toppen i vilket fall. Jag kämpade på och ju högre upp jag kom, desto jobbigare blev det. MEN! Jag gav inte upp! 

Vi har alla berg i våra liv. Även om dina berg i ditt liv inte är fysiska berg, så är de själsliga bergen nästan jobbigare. Precis som när jag skulle gå upp för Wayna Picchu, så kan vi kan känna oss som att vi inte har vad som krävs och att allt bara går emot oss. Många gånger väljer vi nog att inte bestiga våra berg för att vi inte tror att vi klarar det. Sanningen är också att vi många gånger kanske inte klarar av att bestiga bergen, inte på egen hand. Jag klarar iallafall inte bestiga mina berg själv. Det kommer alltid finnas grejer som står i vägen och som vill förstöra, men låt inte det hindra dig ifrån att gå.  

Gud har lovat att vara med oss varje dag in till evigheten. Varje dag. Alltså fattar ni? Varje dag!! 
Det betyder att när dina berg dyker upp behöver du inte bestiga dem själv för att Gud har lovat att vara med dig och hjälpa dig. Så bestig inte dina berg själv, ta hjälp av Gud! Som kristen är inte livet lätt och det har inte Gud lovat heller. Men Gud har lovat att vara med dig! 

Precis som med berget i Peru som jag skulle bestiga, så kan vägen upp för ditt berg kan kännas lång och det kan kännas som att allt går emot, men ge inte upp. Vägen må vara jobbig, men det är så värt det! När du nått toppen kommer inte resan dit kännas alls. För att känslan av att du klarade det kommer vara större än allt. Din tacksamhet kommer vara större än någonsin. 
Att bestiga ett berg är jobbigt men tillsammans med Gud är du snart där. För Han har lovat att vara med och hjälpa dig.  

 


RSS 2.0