The locker room or the game?

De flesta av er har nog någon gång varit på ett läger eller möjligtvis en slags konferens med många andra kristna vänner, med möten där man verkligen känner av Gud och tänker att just på den platsen, vill man vara på för alltid. Eller vad säger ni? Att vara på ett läger är verkligen något extra, något speciellt. Det är verkligen det. Innan man åker dit är man hur taggad som helst och när man ska hem så gör det ofta ont att tänka på att man ska tillbaka till verkligheten. För det man vill är att vara kvar.

Det är som att man glömmer vad som egentligen spelar någon roll. I filmen ”The grace card” säger de en replik som lyder såhär: ”Sunday is the locker room. Monday through Saturday is the game.” Söndagar går man ofta till kyrkan som kristen och det som repliken menar är att det inte är på söndagarna i kyrkan som det gäller. På söndagarna är det bara ett omklädningsrum för resten av veckan. Det är veckan, i skolan och på jobbet som är spelet liksom. Det är då det gäller för där är själva matchen. Jag tror att det är samma sak med läger som med kyrkan. Det är inte lägret som är grejen utan det är bara ett omklädningsrum för tiden som kommer efter, fram till nästa läger.


Vad är det som egentligen spelar någon roll? Är det din plats på lägret bland dina kristna kompisar eller är det i skolan/på jobbet tillsammans med dina vänner som inte är det? Vad är det som räknas? Personligen så tycker jag att läger och kyrkan är jätte viktigt men är det verkligen det viktigaste? Jag tror inte det. Det handlar om att bli peppad i omklädningsrummet och efter det komma ut och spela matchen. Det är ju inte omklädningsrummet som är grejen – det är ju matchen. Vi måste bara komma ihåg att det faktiskt är så. Att det inte är lägret som är det stora utan att det faktiskt är att komma tillbaka till verkligheten. Anledningen till detta inlägget är för att jag idag ska på återträff för en bibelskola som jag var på i somras. Jag älskar att vara där med de människorna för det är verkligen något extra med de. Man känner verkligen Gud på ett underbart sätt och allt är bara så bra. Men är det verkligen den tiden tillsammans med dem som är viktigast? Vad tror du?

Är det kyrkan och mötena som är det stora betydelsefulla eller är det tiden mellan?  


Att lyssna.

Jag kan medge att jag ibland är så sjukt dålig på att lyssna. Jag har så mycket att säga att jag ibland att jag helt enkelt glömmer att ta tid till det, trots att jag egentligen vill det. Jag satt här vid min data, kollade in lite på Facebook för att se om något intressant hade hänt, trots att jag egentligen skulle plugga. Du vet, så som det alltid brukar sluta när man ska göra något viktigt. Jag satte på lite lovsång och massa tankar gick igenom mitt huvud samtidigt som jag bläddrade bland sidorna. Det var alltifrån skolan till bloggen, ifrån Gud till träningsvärken, ja, lite allt möjligt helt enkelt. Jag har tyckt det varit lite tungt på senaste tid, både i skolan, med mig själv och med mycket av det kristna livet, så många av mina tankar handlade om just det.
Och här, där jag nu satt, framför min data, framför Facebook, fick jag ett meddelande. Öppnade meddelandet och fick se att det inte är någon jag känner som skrivit till mig. Det var en kille som jag inte känner men kände igen för att jag precis när meddelandet ploppade upp, kollade in hans inlägg som han gjort på en kristen bönesida. Jag öppnade meddelandet och läste - jag blev helt utom ord. Wow. Den där killen var en bra lyssnare. Han hade verkligen lyssnat till Gud.

Han skrev saker som Gud ville säga till mig och passade verkligen in på mig. Jag menar, det han skrev, det var precis det jag behövde höra. Hur stor är chansen att en kille, jag inte alls känner, skriver i just den stund jag behöver höra något uppmuntrande, skriver hur jag är och vad jag gillar och sedan skriver precis vad jag behöver höra just då? Nej, chansen finns nog inte ens. Det var inte utav en slump, det var Gud. Killen lyssnade och fick verkligen bli använd utav Gud. Jag skulle kunna skriva många inlägg om vad han berättade för mig, om att Gud kan använda oss eller andra saker men jag vill verkligen ta och prata om att lyssna. Som jag erkände i början så är jag dålig på att lyssna. Ibland kan jag vara bra men vissa gånger är jag värdelös, i alla fall när det gäller att lyssna på Gud. Du kanske är bäst på det, jag vet inte men jag tror att vi alla kan bli bättre på det. I en relation är man ju aldrig en person, man är ju två stycken. Att vara kristen handlar inte om att gå i kyrkan, hålla massa regler osv. Kristendomen handlar inte om en religion, det handlar om en relation. När du ber, så är det du som pratar. Många tror att det är allt. Att det handlar om att du ber och att Gud svarar på dina böner. Men det är inte allt. Han kan tala till oss med, på så sjukt många olika sätt. Gud vill inte bara lyssna, han vill tala till oss med.

Men hur ska vi lyssna? Hur kan man höra Gud?
Det finns så många sätt att lyssna på Gud, för han kan tala på nästan alla vis. Han kan till exempel tala genom tankar, andra människor och genom Bibeln. Det gäller att vara öppen för allt.
Jag tycker många gånger det är svårt att lyssna. Ibland kan det vara så lätt medan det ibland är helt tvärtom. Men jag ska försöka. Jag ska försöka lyssna för att jag vill och för att Gud faktiskt kan använda mig. Han använde killen som skrev till mig och han kan använda dig. Försök lyssna på Gud och se vad han har att säga. Jag menar, sjukt coola saker kan ju hända. Killen lyssnade och genom det blev jag berörd. Gud är liksom så sjukt stor och har verkligen något att säga till dig, i första hand om dig men kanske också om någon annan.
 Jag ska försöka lyssna och bli bättre på det, och du?


Psalm 23

Häromkvällen när jag försökte sova så kom Psalm 23 upp i mitt huvud, om och om igen. Jag var så trött men tillslut tog jag tag i mina tankar och öppnade min Bibel. De flesta av er har säkert redan hört psalmen, men den lyder såhär:

Herren är min herde,
ingenting skall fattas mig.
Han för mig i vall på gröna ängar,
han låter mig vila vid lugna vatten.
Han ger mig ny kraft
och leder mig på rätta vägar,
sitt namn till ära.
Inte ens i den mörkaste dal
fruktar jag något ont,
ty du är med mig,
din käpp och din stav gör mig trygg.
Du dukar ett bord för mig
i mina fienders åsyn,
du smörjer mitt huvud med olja
och fyller min bägare till brädden.
Din godhet och nåd skall följa mig
varje dag i mitt liv,
och Herrens hus skall vara mitt hem
så länge jag lever.

Jag har nog läst texten hur många gånger som helst och ni vet hur det är, en text kan säga så mycket men ofta när man läst den om och om igen så säger den inte det. Häromdagen då jag fick upp bibeltexten så funderade jag verkligen över texten när jag läste den, precis som man brukar fundera över en text första gången man läser den. Psalm 23 säger verkligen någonting och får mig att fundera över hur jag har det i mitt liv.


Igår var jag tillsammans med några vänner och hade hemgrupp. Jag vet inte vad det var som flög över mig, jo det var den Helige Ande, men det var så underbart. Jag blev verkligen fylld och än en gång förstod jag att detta verkligen är på riktigt. Jag vill inget annat än att ha Gud. Jag vill inte det. Detta är på riktigt, detta är på allvar. Psalm 23 var inte bara en text bland mängden i Bibeln, psalm 23 var på riktigt för mig, den är på riktigt! Så min fråga till dig är: Vad betyder psalmen för dig? Är den bara en text i Bibeln eller är det en text som verkligen betyder något? För den kan betyda något, precis som för mig!

Herren är min herde och ingenting ska fattas mig. Inte ens i den mörkaste dal är jag rädd, för du är med mig. Tack Gud för det!


Att lyssna på det Gud har att säga.

Det har inte gått mer än en vecka av detta nya året och jag kan inte förstå hur mycket Gud faktiskt har talat till mig på den här korta tiden. Jag började året på UNITE och direkt där efter på Bosarp. Ibland kan man tänka att Gud talar till oss bara lite då och då, men så är det inte. Sanningen är den att han alltid talar till oss, han vill alltid tala med dig. Det gäller bara för dig att lyssna! 
 
Jag hade i slutet av året ganska jobbigt med att skriva här. Jag hade så mycket i skolan och all min tid bara försvann. Jag visste inte vad jag skulle skriva och allt kändes bara så fruktansvärt jobbigt. En vän till mig har också en blogg och alla verkade uppskatta den så mycket och det kändes liksom onödigt för mig att skriva här. För att människor såg mer till det min vän skrev, än till mig. Jag vet, man ska inte jämföra sig. Men jag gjorde det och det var så sjukans jobbigt och det tycker jag delvis fortfarande. Jag visste att Gud ville att jag skulle skriva och jag bad om det men jag kunde tillslut bara inte. Jag skrev någon gång då och då men det slutade med att inget blev tillräckligt bra så jag la av för ett tag. Under tiden så bad jag ändå mycket för det. Jag ville ju skriva men jag kände att det inte var någon idé. Nu häromdagen kom jag hem ifrån Bosarp och under de dagarna jag hade varit där, så talade Gud till mig såå många gånger. 
 
Jag var på Bosarp som jag alltid har varit. Det börjar först med att en tjejkompis till mig kommer fram och berättar hur mycket bloggen betyder för henne. Hur mycket den har hjälp henne. Okej tänkte jag. Det var väl bra det. Tiden gick och en efter en av mina vänner tog upp min blogg och sa "Fortsätt skriv!". Jag förstod var de sa och fattade inte förrän senare att det var Gud. Efter att en efter en hade kastat detta på mig så förstod jag poängen med vad Gud ville säga. Jag hade länge tyckt det var jobbigt med att skriva för att människor inte verkat uppskatta det men jag hade ju egentligen helt fel. Det jag skrivit har fått betyda något och ville att jag skulle fortsätta. För många av er kanske detta bara låter som en slump. Men jag hade bett om det så mycket och Gud bara kastade kommentar efter kommentar rätt i ansiktet på mig, tyvärr så tog det bara lång tid innan jag själv förstod vad det var han ville.
 
Jag tror att det ofta kan vara så. Det kanske inte handlar om att skriva på en blogg men kanske om något helt annat. Gud säger saker till dig gång på gång. Det kan vara svårt att se men oftast är det för att vi själva väljer att inte höra. Jag hade liksom stängt in mig med att det min vän skrev var bättre och att det inte fanns en mening med detta, samtidigt som Gud hade försökt tala till mig så många gånger och visa motsatsen av det. Det är ofta de saker som du har problem med som Gud vill prata om. Det du behöver höra ifrån Gud kanske är rakt framför näsan på dig, bara att du själv inte vill förstå det. Jag tackar Gud för att jag tillslut valde att lyssna på honom och jag ber för att du med ska göra det. Det kan vara svårt och kan gå emot det du själv tycker, men Gud, han älskar dig och han en plan för dig. Det gäller bara att vi öppnar våra öron och väljer att lyssna!

Vi är aldrig ensamma, även om det kan kännas så!

Efter två läger är jag nu hemma. Jag är inte frisk och jag är trött men det var helt klart värt det. Det är många saker jag har fått vara med om den senaste veckan och jag är så tacksamt för allt. För exakt en vecka sedan började Unite13 i Jönköping och jag kom dit, fullt taggad och ändå väldigt glad. Jag hade en förväntan på Gud och jag skulle få träffa så sjukt många utav mina vänner. När vi kommer till Unite13 så är allt som vanligt, massor med människor som hälsar på varandra och kramar om varandra. Man kunde bara känna i luften att det var första dagen och det var så underbart. Efter att vi hängt av oss våra ytterkläder går vi in i caféet för att sätta oss ner. Just när vi går in där kommer en efter en mot mig med öppna armar och ropar mitt namn: Linnéa!!!!

Tillslut stod vi minst 20 stycken i mitten av rummet och kramade om varandra. Det kan ha sett ut som helt vanliga kramar och det kanske kändes så för mina vänner. Men det var inte bara något som hände på min utsida, insidan rördes så oerhört mycket av det med. I höstas har jag ett antal gånger känt mig lite ensam. Jag har varit omringad med massor med människor och det är konstigt att man kan känna sig ensam trots det - men så var det. Sen kom Unite13 och människa efter människa kom fram och kramade om mig hårt. Det var så överväldigande. Det var inte vanlig vänskapskärlek som jag kände, jag kände Gud och jag kunde höra honom säga: Du är inte ensam Linnéa. Kolla runt omkring dig. Du har massa med människor som bryr sig om dig och du har mig. Det kan kännas ensamt ibland men kom ihåg det! Jag älskar dig!

Jag var helt utan ord. Jag menar, jag hade många gånger känt mig lite ensam och funderat över vänner och sånt. Visst, vänner i skolan är en sak. De är oftast inte kristna och jag kan säga att jag älskar att umgås med okristna, men det är en helt annan sak att umgås och älskas utav de vänner som är kristna. För som kristen så speglas min tro och Gud i mig väldigt mycket och det kan vara så skönt att få umgås med vänner som man kan dela det med. Det är viktigt att ha okristna till vänner men också viktigt att omringas med kristna med. Jag vet inte men jag tror att det är många utav er som kan känna er precis som jag, att ni ibland kan känna er ensamma. Även om du inte står omringad med en massa andra för tillfället så kan du ändå tänka dig vilka människor du har dig i din vardag, först och främst till dig som är kristen. Sen kan det ju vara så att du som inte är kristen också känner dig ensam. Men omringa dig då med människor som du känner dig trygg med. Även om du kanske inte tror och är kristen, så är Gud alltid med dig ändå! Jag är helt säker på att Gud säger detta till er alla: 

Du är inte ensam. Kolla runt omkring dig. Du har massa med människor som bryr sig om dig och du har mig. Det kan kännas ensamt ibland men kom ihåg det, jag älskar dig!

 


RSS 2.0